STOP PARODONTOZI

STOP PARODONTOZI

DR.LEJLA DIJELI ZANIMLJIVE PRIČE IZ SVOJE ORDINACIJE

#SASTOMATOLGOMNATI

DA LI JE VRIJEMA GUBITKA SVIH ZUBA ZBOG PARODONTOZE IZA NAS? NA ŽALOST NIJE. JOŠ UVIJEK MI SE JAVLJAJU PACIJENTI KOJI SU U TERMINALNOM STADIJU OVOG OBOLJENJA, KADA SE UČINITI MOŽE TAKO MALO… NEZNATNO MALO, S OBZIROM NA SVE MOGUĆNOSTI SAVREMENE PARODONTALNE TERAPIJE...

Bolno je kada pacijentici sa 40 godina, u 21.vijeku, moraš saopštiti da je 60% njenih zuba za vađenje, a da se sa preostalim zubima može planirati  samo mobilno rješenje – proteza…

Postavljam sebi često pitanje, zašto ljudi čekaju tako dugo i svoje zube dovode u stanje, kada i uz najveću želju terapeuta, izostaje pomoć kakvu bi i terapeut i pacijent priželjkivali… Da li je u pitanju strah od stomatološke intervencije ili prosto neinformisanost da se i sa parodontopatičnim zubima, može učiniti čudo, da se situacija može staviti pod kontrolu i napredovanje bolesti usporiti.

Jedini preduslov za uspješno liječenje je javiti se na vrijeme… Pacijent ne može znati da li boluje od parodontoze dok mu to ne dijagnosticira terapeut.

MOJI TEKSTOVI SU NAMJENJENI   SVIMA, PISANI VRLO JEDNOSTAVNIM JEZIKOM, BEZ KORIŠTENJA  LJUDIMA NERAZUMLJIVE STOMATOLOŠKE TERMINOLOGIJE. CILJ JE INFORMISATI NAŠU JAVNOST O STOMATOLOŠKIM POJMOVIMA I NAGLASITI ZNAČAJ PREVENTIVNIH STOMATOLOŠKIH PREGLEDA. JER MANJE VIŠE ,SVAKO  MOŽE BITI KANDIDAT ZA PARODONTOZU,OSOBITO ONI PACIJENTI SA GENETSKOM PREDISPOZICIJOM (ČIJI SU RODITELJI OSTALI ZBOG PARODONTOZE BEZ ZUBA).

Ako primjetite da vam gingiva krvari prilikom četkanja zuba ili čak sponatno, da je bolna i otečena, crvena;  a sve skupa praćeno neugodnim zadahom, obavezno se javite svom stomatologu. Svaka neliječena upala gingive, može a i  ne mora, preći u parodontozu. Uvijek to imajte na umu. Nemojte ignorisati znakove koje vam vaš organizam šalje.

Parodontologija je oblast koja se u svijetu intenzivno razvija, a Bogu hvala svjetska dostignuća su  sada dostupna  svim parodontolozima koji žele da ih prate. Vrijeme kada su bosanskohercegovačkim parodontolozima svjetska dostignuća i doktrine bile nedostupne je prošlo. Itekako idemo u korak sa vremenom, učimo i prijmjenjujemo  sve postupke i procedure koje se obavljaju bilo gdje u svijetu. Istina, za tu uslugu u BiH platežete mnogo manje nego u zemljama EU.

Vjerujemo u moć parodontologije i bilježimo krasne rezultate. Javite se na vrijeme….

Stop parodontozi!

DR.LEJLA

 

Share:

Comments are closed.

Ul. Patriotske lige 43

71000 Sarajevo, BiH

+387 (0)33 213 507

Pozovite nas!

Radno vrijeme

Pon - Pet: 10:00 - 18:00

Zakažite termin

ordinacija@drlejla.com