ISPUCALE USNE (cheilitis exfoliativa)

ISPUCALE USNE (cheilitis exfoliativa)

Piše: Dr.Lejla Cerić Džaferović, stomatologinja, specijalista parodotologije i bolesti usta

Da li ste znali da se najučestalije oboljenje usana naziva  ?

Topografski,usnice se nalaze na prelazu od kože lica ka sluznici usne duplje. Građene su vrlo specifično iz samo 3 do 5 slojeva kože, za razliku od normalne kože koja sadrži 16 slojeva. Ta razlika u slojevitosti čini usnice tankim, nježnim  i naravno osjetljivim na sve vanjske nadražaje. Vjetar, sunce, hadnoća, grijanje u zimskim mjesecima ili kombinacija nabrojanih faktora, stvara predilekciju za suhe usne u bilo koje godišnje doba.

Zdrav ili nezdrav izgled usana može biti pokazatelj unutarnjeg stanja organizma –   nedovoljne količine nezasićenih masnih kiselina  u organizmu (koje unosimo sa konzumiranjem ribe, ribljeg ulja, chia sjemenki), deficitom vitamina A. Međutim, najveći uticaj na stalnu suhoću usana ima nedovoljan unos vode koji se na svježinu i punoću usana direktno odražava.

Ispucale usne su kod djece izuzetno čest nalaz. Studije su pokazale  da  50 % djece ima ovo oboljenje zbog upražnjavanja štetnih navika grickanja i lizanja usta te nepravilnog disanja na usta umjesto na nos. Kontinuiranim lizanjem usana, usne se izlažu pljuvačci koja je je po ph sastavu kisela, što još viče isušuje usne kojima ionako nedostaju žlijezde lojnice, čiji produkti normalnu kožu „podmazuju“ i štite od isušivanja.

Ispucale usne  se javljaju u dvije forme: suhoj i vlažnoj. Dok suhu formu karakterišu suhe i ispucale usne, vlažna forma predstavlja komplikaciju suhe forme pri kojoj se pukotine na usnicama produbljuju, superinficiraju bakterijama ili gljivicama, krvare, crvene su i prekrivene  krastama, bolne, uvećane i otečene.

HISTOLOŠKI GLEDANO, GLAVNI RAZLOG NASTANKA ISPUCALIH USANA JE POREMEĆAJ KERATINIZACIJE ZBOG HIPERPRODUKCIJE KERATINA, A NESPOSOBNOSTI ORGANIZMA DA ODBACI STARE KERATINOCITE, KOJI SU SVOJ RAZVOJNI STADIJ NA POVRŠINI USANA ZAVRŠILI.

 

Možda će zvučati apsurdno, ali plejada balzama za usne, koja bi imala za ulogu da zaštiti usne od isušivanja, samo još dodatno apsorbira vlagu iz usana, čime nas tjeraju da non stop nanosimo balzam, sve češće i češće, produbljujući problem, a ne rješavajući ga.Osobito bih tu ubrojala balzame koje u svom sastavu sadrže petrolej i mineralna ulje, a ruževe koji sadrže fenilsalicilat ili propilgalat.

U oralnoj medicini postoji efektivna terapija za suha usta koja ovisi o formi (suha ili vlažna) oboljenja.Topla preporuka za Pantenol kremu od Galenike, što veći unos tečnosti u organizam i izbjegavanje štetnih navika lizanja i grickanja usana.

DRLEJLA.COM

Share:

Comments are closed.

Ul. Patriotske lige 43

71000 Sarajevo, BiH

+387 (0)33 213 507

Pozovite nas!

Radno vrijeme

Pon - Pet: 10:00 - 18:00

Zakažite termin

ordinacija@drlejla.com