Vodica za ispiranje usta – DA ili NE ?!

Vodica za ispiranje usta – DA ili NE ?!

Piše: Lejla Cerić Džaferović, stomatolog i specijalista parodontologije i bolesti usta

Da li ste znali da u ustima vlada idealna ravnoteža između mnoštva vrsta i podvrsta mikroorganizama (bakterije, virusi, gljivice)? Naučno još nije utvrđeno o kolikom broju se radi,  pa brojke variraju od 300 do 6000… Fascinantno zar ne?

U momentu rođenja,  usta novoređenčeta su sterilna. Već pri prolasku kroz porođajni kanal majke počinje kolonizacija mikroorganizmima. Pošto novorođenče nema razvijen imunitet, svjedoci smo bijelih naslaga po jeziku i sluznici usta novorođenčeta, kao rezultat aktivnog djelovanja gljivice Candide. Ali kroz vrlo kratak vremenski period, pobijediće Candidu novorođenče bez ikakvih lijekova, mehaničkim ukljanjanjem naslaga i uspostavom oralne ravnoteže. Razvojem imuniteta  pljuvačka će početi da sadrži imunoglobuline IgA i IgG, vrlo bitan odbrambeni mehanizam u našim ustima. Organizam se perfektno brani i sa intaktnom sluznicom, koja je barijera za mnoge bakterije i spriječava njihov prodor u dublje strukture te nastanak infekcije. Vrlo bitna je i dovoljna količina pljuvačke čija uloga je konstantno ispiranje hrane sa zuba i sluznica usne duplje, čime se znatno smanjuje količina bakterija i spriječava razmnožavanje u većoj mjeri.

Dr.Lejla u ordinaciji

Sve nabrojane odbrambene mehanizme svakodnevno uživamo, ali uslov za njihovo djelovanje su čista i njegovana usta.Da li takvim ustima treba vodica za ispiranje usta? Moje mišljenje je da ne treba.

Vodice za usta su antiseptička sredstva koja zaustavljaju širenje infekcije. Ako infekcije u ustima nema, čemu korištenje antiseptičkih vodica? Vodice se nalaze u širokoj upotrebi dostupne svima, različitog sastava i u različitim koncentracijama(!!!!). Ako su tako široko dostupne, garant su i bezopasne, razmišljaju mnogi… Ne bih se složila sa takvim razmišljanjem.

Antiseptičke vodice imaju svoje indikacije,osobito poslije oralnohirurških zahvata. Preporučujem ih vrlo oprezno i samo onda kada su zaista potrebne da zaustave infekciju u ustima ili kada osoba zbog svog zdravstvenog stanja nije u stanju da obavlja oralnu higijenu određeni vremenski period.

Dr.Lejla

Vodice za ispiranje su pomoćna sredstva u održavanju oralne higijene. Ne mogu zamijeniti pranje zuba. Ako oralnu higijenu sprovodite pravilno, u vašim ustima stvaranje kamenca će biti minimalno. Ako vam se kamenanac vrlo često stvara u ustima, negdje griješite u svakodnevnom pranju zuba. Obratite se svom stomatologu da utvrdi  gdje griješite.

Ako imate problem neugodnog zadaha i taj problem rješavate svakodnevnim korištenjem vodice, zapamtite da hlorheksidin kao najatraktivniji sastojak antiseptičkih vodica, dugotrajnom upotrebom dovodi do obojenosti zuba, jezika, poremećaja okusa pa čak i otjecanja velikih pljuvačnih žlijezda. Problem neugodnog zadaha(halitoza), ne treba ignorirati i maskirati upotrebom vodica za usta, već problemu pristupiti ozbiljno i sistematski.

Održavajte ispravno svoju oralnu higijenu i čuvajte dobro oralnu ravnotežu vaših usta. Na žalost, stvari koje dobijemo besplatno, najmanje cijenimo.

Dr.Lejla

 

Comments are closed.

Ul. Patriotske lige 43

71000 Sarajevo, BiH

+387 (0)33 213 507

Pozovite nas!

Radno vrijeme

Pon - Pet: 10:00 - 18:00

Zakažite termin

ordinacija@drlejla.com