KAKO SPRIJEČITI I LIJEČITI PARODONTOZU?

KAKO SPRIJEČITI I LIJEČITI PARODONTOZU?

Piše: Dr. Lejla Cerić – Džaferović, specijalista parodontologije i bolesti usta

Da li ste primjetili da Vam tokom pranja zuba krvari zubno meso(desni)? Neugodan zadah iz usta je učestao? Također, zubi su Vam promijenili položaj i počinju da se klate?
Ukoliko je odgovor na postavljena pitanja potvrdan, nažalost vjerovatno Vašu simptomatologiju možemo pripisati PARODONTOZI.

Kako nastaje parodontoza?

Nedovoljno dobra i neadekvatna oralna higijena je jedan od najbitnijih faktora koji pogoduje da nastane parodontoza. Ali, postoje još mnogi drugi uzroci parodontopatije. Glavni uzročnici parodontoze su parodontogene bakterije protiv kojih se Vaš organizam nije imunitetno mogao izboriti pa su parodontogene bakterije izazvale upalu zubnog mesa, destrukciju kosti kao i oštećenje ostalih struktura zuba.

Vrlo je bitno da li je u Vašim ustima dugo perzistirao plak i zubni kamenac čije prisutvo u ustima je direktno povezano sa nepravilnim i nedovoljnim održavanjem oralne higijene.

Zubni plak je bezbojna, ljepljiva masa koja se formira na neopranim zubima i ako se ne ukloni četkanjem zuba u roku od 48 sati, zubni plak mineralizira i prelazi u zubni kamenac. Osim hrane, u sastavu zubnog plaka su i mnogobrojne bakterije koje tokom vremena postaju sve perzistentnije na vašim zubima, luče svoje toksine i iritiraju zubno meso koje pocinje da krvari. Ipak, imate na raspolaganju do 48 sati da temeljitim pranjem zuba uklonite zubni plak i spriječite nastanak gingivitisa.

Nakon što zubni plak mineralizira njega više nije moguće ukloniti pranjem zuba već isključivo stomatološkim tretmanom. Nakon prodora i djelovanja parodontogenih bakterija na zubno meso, kost oko korijena zuba i ostale strukture parodoncijuma počinje upalno stanje i postepena upala i razgradnja navedenih struktura. Razgradnjom kosti oko zuba, zub postaje pomičan a kako proces parodontoze napreduje oko korijena zuba se gubi sve veća količina kosti i ako se ne sprovodi parodontološki tretman, zubi u konačnom stadiju ispadaju.

Međutim, kao što smo pomenuli, nisu jedino plak i kamenac razlozi zbog kojih se javlja parodontoza. Nezdrave navike također pridonose njenom nastanku. Pušenje, loš protetski rad (krunice), sistemske i autoimune bolesti, anomalije oblika i položaja zuba, genetika (ukoliko otac ima parodontozu, vrlo moguće je i da dijete naslijedi!), kao i nepravilna upotreba lijekova, također mogu uzrokovati probleme. Kada je genetika u pitanju, nasljednost bolesti se može prepoznati već u 26. godini života.

Prvi simptomi parodontoze su:

– upala, crvenilo i oticanje desni
– formiranje parodontnih džepova
– povlačenje zubnog mesa
– pomičnost zubi
– loš zadah

Zato, ako ih primjetite, pravac stomatološka ordinacija!

Stat ćemo na momenat. Vjerovatno se pitate šta je onda gingivitis jer ima dosta zajedničkih simptoma?

Gingivitis predstavlja upalu zubnog mesa pracenu krvarenjem, crvenilom, otjecanjem i bolom prilikom pranja zuba.
Svaka parodontoza započinje sa gingivitisom ali svaki gingivitis ne prelazi u parodontozu. Za prelazak gingivitisa u parodontozu ključni su genetika, higijena i imunitet pojedinca.
Još jednom da naglasimo neliječeni i ignorisani gingivitis može preći u parodontozu.

Parodontoza vrlo često ostaje potpuno bezbolna sve do trenutka kada bolest uznapreduje.
Neliječena paradontoza će sigurno dovesti do gubitka zuba.
Zato je blagovremena dijagnoza parodontoze ključna za prognozu oboljenja, a nju uspostavlja specijalista parodontologije.

Nažalost, prečesto se prvi znakovi bolesti zanemaruju.

Spriječite gubitak zuba i na vrijeme počnite sa tretmanom parodontoze.

Share:

Comments are closed.

Ul. Patriotske lige 43

71000 Sarajevo, BiH

+387 (0)33 213 507

Pozovite nas!

Radno vrijeme

Pon - Pet: 10:00 - 18:00

Zakažite termin

drlejla.com@gmail.com