Parodontologija

GINGIVITIS predstavlja upalu zubnog mesa, nastalu zbog loše higijene usne duplje,koja rezultira nastajanjem tvrdih i mekih naslaga u ustima(zubnog kamenca i zubnog plaka). Na svu sreću,ako se detektuje blagovremeno gingivitis je reverzibilnog karaktera. To znači da profesionalnim uklanjanjem prisutnih naslaga i redovnim korektnim pranjem zuba,gingivitis je u potpunosti izlječiv.

Zašto liječiti gingivitis? Ignorisanjem upornog krvarenja gingive ,lošeg zadaha, gingivitis može preći u daleko teže oboljenje potpornih struktura zuba koje se zove PARODONTITIS ili u narodu poznato kao PARODONTOZA.

PARODONTITIS predstavlja gubitak kosti oko zuba i formiranje parodontalnih džepova uz prateću pojavu pomičnosti zuba i vremenom lepezast položaj zuba u prostoru.

Konačni rezultat parodontitisa jeste potpuni gubitak kosti oko zuba i gubitak zuba. S obzirom da je ovo oboljenje zastupljeno kod velikog procenta ljudske populacije i pokazuje upornu tendenciju rasta IZUZETNO JE BITNO uočiti oboljenje na vrijeme.

 

BLAGOVREMENIM DETEKTOVANJEM PARODONTITISA MOŽEMO U ZNAČAJNOJ MJERI USPORITI BRZINU NAPREDOVANJA OVOG OBOLJENJA SA ČITAVOM LEPEZOM PARODONTOLOŠKIH TRETMANA.

 

Izuzetno je bitno naglasiti da je pri nastanku parodontitisa neizostavno bitna genetska predispozicija,zbog čega preporučujemo preventivni parodontološki pregled vašeg potomstva u cilju blagovremene detekcije parodontitisa.

Ul. Patriotske lige 43

71000 Sarajevo, BiH

+387 (0)33 213 507

Pozovite nas!

Radno vrijeme

Pon - Pet: 10:00 - 18:00